top of page

Scrisori de la Hollywood - când Fred Astaire l-a felicitat pe David O. Selznick pentru “Rebecca"

safiescrisori

Updated: Apr 9, 2022



Fred Astaire și David O. Selznick s-au întâlnit pentru prima dată în 1933 pe când Selznick era director de producție al studiourilor “RKO”. Selznick a decis atunci să îl invite pe elegantul dansator și star de comedii muzicale să susțină o probă, care a dus la încheierea unui contract cu studioul.

Fred Astaire - anii '40


La 8 aprilie 1940, Astaire îi trimitea lui Selznick o scrisoare în care exprima ceea ce simțeau mulți dintre cei care lucrau la Hollywood: uimire în fața succesului remarcabil pe care îl avea Selznick, unul dintre producătorii independenți de top ai industriei cinematografice de la acea vreme.


David O. Selznick fusese producătorul remarcabilei pelicule “Pe aripile vântului”, lansată în 1939 și primită cu reacții extraordinare din partea publicului.


În același an, Selznick mai reușea o “lovitură de maestru”: îl aducea pe regizorul Alfred Hitchcock din Marea Britanie la Hollywood, semnând cu el un contract pentru realizarea thriller-ului psihologic “Rebecca”. Pelicula, bazată pe romanul cu același titlu al scriitoarei Daphne du Maurier, era prima producție semnată de Hitchcock în America și i-a adus lui Selznick al doilea premiu pentru "Oscar" pentru “Cel mai bun film”.

Alfred Hitchcock și David O.Selznick-1945


Fred Astaire jucase în 1937 alături de Joan Fontaine în musical-ul “A damsel in distress”. Însă rolul rolul principal interpretat de Fontaine în “Rebecca” era mai apropiat de valențele dramatice ale artistei, care a și primit o nominalizare la “Oscar” pentru acest rol. În scrisoarea adresată lui Selznick, Fred Astaire spunea:


Dragă David,


Phyllis (n.r. prima soție a lui Astaire) și cu mine tocmai am văzut “Rebecca” și a trebuit să îți scriu ca să îți spun că o considerăm extraordinară. Nu credeam că un film se va putea ridica la nivelul peliculei “Pe aripile vântului”, însă acesta cu siguranță poate, și o face, după cum știi.


Filmul este magnific în toate privințele, așa că este greu să spun mai mult de atât. Distribuția a fost minunată, iar interpretarea lui Joan Fontaine a fost absolut uimitoare. A fost extraordinară, la fel ca și Olivier (n.r. Sir Laurence Olivier, interpretul personajului principal masculin) și toți ceilalți – ah, ce să mai spun, am rămas fără cuvinte!


Toate cele bune,

Fred A.”

Joan Fontaine în Rebecca - 1940


După filmul “Rebecca”, Selznick a luat o pauză și a închis studioul său independent, “Selznick International Pictures”. A revenit în industrie înființând “The Selznick Studio“ și producând filmul “Since you went away” în 1944, urmat de alte pelicule printre care și “Notorious”, regizat de Hitchcock în 1946.


Însă “Pe aripile vântului” a pus în umbră restul carierei lui Selznick. În a doua parte a vieții, el era convins că își irosise prea mult timp încercând să depășească performanța înregistrată cu acel film epic.


S-a apropiat de acea magnifică realizare cu filmul “Duel in the sun” din 1946.

Pelicula în care juca și viitoarea sa soție, Jennifer Jones, a avut un buget uriaș și a declanșat un adevărat scandal moral la acea vreme din cauza scenariului, scris de însuși Selznick. Deși a întâmpinat dificultăți în timpul filmărilor, “Duel in the sun” s-a clasat pe locul doi în topul filmelor cu cele mai mari încasări în anul 1947 și, interesant de știut, a fost primul film văzut de Martin Scorsese, care l-a inspirat să devină regizor:)


"Scrisori de la Hollywood” este o secțiune dedicată prezentării în exclusivitate în limba română a celor mai interesante, pasionale, emoționante sau surprinzătoare scrisori redactate de starurile din "perioada de aur a Hollywood-ului" (“Golden Age of Hollywood”).

Prin acest demers dorim să oferim cititorilor o incursiune caldă în atmosfera celei mai importante perioade a filmului american, dezvăluind aspecte interesante și uneori intime despre personalitatea numelor memorabile ale acelei ere.


Scrisorile reprezintă trecutul, prezentul și viitorul, un “martor” extraordinar al prezenței omului în istorie:)

Comments


Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

Acest site este proprietatea Să fie scrisori și este protejat de legea Dreptului de Autor . Orice preluare a conținutului se poate face în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și cu link către acest site.

bottom of page