top of page

Scrisori de la Hollywood - când Bette Davis s-a certat cu Jack Warner din cauza condițiilor de muncă

safiescrisori

Până în septembrie 1939 Bette Davis câștigase deja două premii “Oscar” pentru cea mai bună actriță în rol principal – unul pentru filmul “Dangerous” din 1935 și al doilea pentru filmul “Jezebel” din 1938. Era “regina” studioului "Warner Bros.", cu care avea contract încă din 1931.


Timp de câțiva ani însă, se luptase cu angajatorul ei din cauza condițiilor din contractul său muncă. În 1936, Davis refuzase un rol pe care îl considera sub standardele sale, motiv pentru care studioul o suspendase fără plată. Drept urmare, actrița a plecat în Anglia și a anunțat că avea să facă filme acolo cu un producător britanic.


Bette Davis - 1939


Studioul a dat-o în judecată, iar judecătorul a respins argumentul artistei că avea condiții contractuale nedrepte și că actorii ar trebui să aibă mai mult control asupra propriilor cariere. După ce a pierdut cazul în instanță și a trebuit să se întoarcă la “Warner Bros.”, a început să primească roluri mai bune.


Însă până în 1939 era din nou la cuțite cu Jack L. Warner, unul dintre frații fondatori ai studioului, care la acea vreme ocupa funcția de vice-președinte.


Jack L. Warner (născut Jacob Warner)


Subiectul disputei era reprezentant tot de condițiile din contractul de muncă al artistei, așa cum reiese din scrisoarea trimisă de Davis lui Jack Warner pe 1 septembrie 1939.


“Dragă J.L,

Tocmai am terminat de vorbit cu Hal. Trebuie să explic un lucru – pentru prima dată în viață nu îmi pasă dacă mai fac sau nu un film vreodată. Atât sunt de suprasolicitată. Am depus un efort considerabil în ultimii 8 ani. A venit momentul să beneficiez de unele privilegii oficiale. Trebuie să le am.


Contractul meu este ridicol. Nu am niciun fel de protecție. Trebuie să existe un număr limitat de filme în care să joc – am nevoie de pauză între ele. Cred că ar trebui să fac maxim 2 filme, poate 3 dacă există condiții favorabile pentru asta. Cei de la “Wood Bros” (n.r. compania de impresariat a actriței) cunosc toate condițiile și în urmă cu câteva săptămâni li s-a dat de înțeles că ai fi dispus să redactezi pentru mine un contract care nu ar fi foarte departe de ceea ce am cerut.


Depinde de tine. Sunt foarte serioasă, trebuie să fiu, pentru binele meu. Dacă e nevoie, sunt dispusă să îndur și șomajul. Sănătatea este un lucru care nu poate fi fabricat. Eu îmi iau sănătatea foarte în serios – și sunt dispusă să fac orice pentru a o proteja. Să stau la Hollywood și să lucrez 40 de săptămâni pe an nu are sens – din punctul tău de vedere – box-office-ul poate fi distrus dacă se fac prea multe filme, după cum știi.


Aș aprecia dacă nu ai comunica cu mine – acest lucru mă supără foarte tare. Trebuie să mi se permită să uit complet de muncă. Cei de la “Wood” știu tot ce e de știut. Totodată, să te cerți cu mine nu are rost și nici nu vreau să mă întorc până când nu este totul rezolvat.


Cu sinceritate,

Bette Davis”


Susținând că un contract mai rezonabil ar atrage după sine o performanță mai mare, actrița a obținut câteva concesii din partea studioului și în anii care au urmat a jucat în cele mai importante filme din cariera sa printre care “The Letter”, “Now, Voyager” și “Mr. Skeffington”.


A continuat să lucreze pentru studio și să lupte pentru roluri mai bune și mai interesante până la finalul anilor ’40.

Bette Davis nu a fost singura actriță furioasă din cauza condițiilor contractuale. Olivia de Havilland a avut la rândul ei ciocniri cu studioul "Warner Bros." și în 1943, luând exemplu de la Davis, a dat studioul în judecată din cauza condițiilor din contractul său de muncă – și a câștigat.

Bette Davis a rămas una dintre figurile fundamentale din istoria Hollywood-ului și în deceniile care au urmat marilor sale roluri din anii 30’, ’40 și ’50.

O actriță puternică, prima persoană care a primit vreodată 10 nominalizări la “Oscar”, Davis a fost unică atât prin înfățișare (ochii aceia hipnotizanți!), cât și prin stilul ei interpretativ, inimitabil. La fel ca James Cagney, Katharine Hepburn, Clark Gable și alte figuri emblematice, Bette Davis a fost un talent înnăscut și a jucat un rol esențial în definirea a ceea ce a însemnat un "star de cinema" în “Golden Age of Hollywood”.


“Scrisori de la Hollywood” este o secțiune dedicată prezentării în exclusivitate în limba română a celor mai interesante, pasionale, emoționante sau surprinzătoare scrisori redactate de starurile din "Perioada de Aur a Hollywood-ului" (“Golden Age of Hollywood”).


Scrisorile reprezintă trecutul, prezentul și viitorul, un “martor” extraordinar al prezenței omului în istorie:)

Комментарии


Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

Acest site este proprietatea Să fie scrisori și este protejat de legea Dreptului de Autor . Orice preluare a conținutului se poate face în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și cu link către acest site.

bottom of page