Înainte de apariția scrisului, exista doar comunicarea verbală, dictată de norme culturale, ritualuri și povești transmise oral din generație în generație. Pe măsură ce limbile și culturile au evoluat, la fel s-a întâmplat și cu nevoia de comunicare. Desenele simple au devenit pictograme, iar pictogramele au dobândit specificul fiecărei culturi, dând astfel naștere scrisului de mână.
Dar cum a evoluat scrisul până la forma pe care o știm astăzi? Vă invit să parcurgem împreună o scurtă istorie a scrisului de mână.
Ce este scrisul?
Scrisul este un sistem codificat de simboluri standardizate: repetarea unor forme simple convenite pentru a reprezenta idei. Sistemele de scriere de referință s-au dezvoltat în 3 culturi majore la distanță de 1.000-1.200 de ani între ele:
· în jurul anului 3.000 î.Hr. au apărut cuneiformele mesopotamieme (sumeriene, akkadiene);
· hieroglifele egiptene sunt cunoscute începând cu anul 2.800 î.Hr.;
· precursoarele caracterelor Kanji chinezești datează, cu aproximație, de la 1.800 î.Hr.
Apariția scrisului a permis diferitelor culturi să țină evidența evenimentelor importante, a legilor, să creeze literatură și multe altele.
Cum au inovat sumerienii scrisul de mână
Scribii sumerieni scriau pe tăblițe lungi din lut, în mod vertical, de sus în jos, de la dreapta la stânga. Scribii dreptaci aveau probleme deoarece uneori pătau simbolurile cu mâna pe măsură ce le scriau. Așa că au început să scrie pe tăblițe în mod orizontal, de la dreapta la stânga și apoi de sus în jos.
Contribuția egiptenilor la dezvoltarea scrisului de mână
În jurul anului 2.400 î.Hr., egiptenii au început să folosească papirus (material similar hârtiei, obținut din planta cu același nume) și perii din stuf pentru a scrie. Cerneala curgea mai lin pe papirus și astfel scribii putea scrie mai repede, ceea ce conferea simbolurilor scrise un aspect mai rotunjit. Hieroglifele (“semne sau caractere care reprezentau noțiunile prin figuri stilizate de ființe și de obiecte”) au fost simplificate în jurul anului 1.500 î.Hr. și au devenit cunoscute ca scrieri hieratice (scrieri preoțești). O nouă simplificare a hieroglifelor a avut loc în anul 500 î.Hr., ceea ce a dus la folosirea mai extinsă a acestora sub denumirea de scriere demotică (scrierea poporului), o scriere mult mai rapidă și mai cursivă.
Alfabetul fenician - scrisul fonetic
Tot în jurul anului 1.500 î.Hr. s-a dezvoltat și alfabetul fenician. Avea 22 de simboluri fonetice și a fost utilizat pe scară largă. Până în anul 800 î.Hr. ajunsese deja în Grecia, iar sub domnia lui Alexandru cel Mare s-a răspândit în Egipt, Persia și India.
Imperiul Roman și popularizarea scrisului de mână
În anul 146 î.Hr. Imperiul Roman cucerise Grecia. Romanii au adoptat multe elemente din cultura greacă, inclusiv alfabetul cu 23 de litere. Acesta s-a răspândit în Europa până în Anglia, precum și în Africa de Nord și în Golful Persic. Inscripții cu majuscule erau prezente pe diferite structuri în toate zonele cucerite de romani. Stilul opus scrisului cu majuscule se numea “Capitalis Quadrata”, mai târziu transformat în “Rustica Capitalis”. Literele acestui stil erau mai "strânse" pentru ca mai mult text să încapă pe pergament sau papirus care erau încă materiale scumpe.
În anul 400, a apărut un stil de scris folosit pentru diferite tranzacții comerciale, contabilitate și corespondență. În comparație cu stilul folosit în comunicările oficiale, stilul de scris folosit în corespondența privată era mai puțin formal. Literele au început să fie legate între ele pentru a economisi timp și loc pe pergament, ceea ce a dus la primele forme de folosire a literelor mici și a legăturilor între litere.
Scrisul creștin și scrisul celtic
Odată cu impunerea creștinismului ca religie oficială pe întreg teritoriul Imperiului Roman, Bibliile erau distribuite în funcție de exemplarele disponibile, care erau copiate de mână. Sfântul Patrick a dus cu el în Irlanda o astfel de Biblie și irlandezii au început să își producă propriile Biblii. Literele scrisului celtic se numeau unciale și erau majuscule derivate din majusculele romane, având spre deosebire de acestea forme rotunjite. În anul 600, au apărut unciale mai mici, care semănau cu literele mici moderne. Acestea semi-unciale erau și mai rotunjite decât predecesoarele lor, iar între cuvintele scrise cu acestea au început să se lase spații mai mari pentru a ușura citirea.
Carol cel Mare a standardizat scrisul
La finalul anilor 700, Carol cel Mare controla cea mai mare parte a Europei și a decis standardizarea procesului de copiere a textelor. Uncialele capitale trebuiau folosite la începutul propozițiilor, iar literele mici au devenit parte integrantă din alfabetul Roman. Acest stil a dus la apariția în Germania, în jurul anului 900, a scrisului gotic. Literele gotice erau foarte groase, unghiulare și apropiate unele de altele pentru a economisi spațiu.
Peste tot în lume stilurile de scris au continuat să evolueze. Existau stiluri folosite în scopuri practice și stiluri utilizate în scopuri artistice pentru texte și cărți importante, stiluri în care fiecare literă era scrisă cu mare grijă.
De la scrisul de mână la tipărire și înapoi la scrisul de mână
Când Gutenberg a creat presa sa de tipar la mijlocul anilor 1400, el a realizat șabloane pentru litere inspirându-se din stilul de scriere al scribilor de la acea vreme. Tehnologia a avansat și au apărut și alte șabloane de litere, iar la finalul anilor 1500 Robert Granjon a creat unele care semănau mai mult cu scrisul de mână și care au devenit foarte populare.
La mijlocul anilor 1700 au început să apară școli speciale care predau tehnici de scriere, altfel spus, de caligrafie. Maeștrii caligrafi erau angajați pentru a copia documente oficiale cum ar fi certificatele de naștere și de căsătorie și alte documente legale.
Caligrafia este în prezent îndrăgită și practicată în lumea întreagă, fie la nivel amator, fie la nivel profesionist. Dacă vrei să trimiți cuiva drag o scrisoare scrisă de mână, îți oferim scrisori tip papirus în sticlă și scrisori tip puzzle în mini-borcan, toate decorate manual cu materiale alese.
Găsești întreaga noastră colecție de scrisori aici, aici și scriindu-ne la safiescrisori@gmail.com.
Comments