În lumea digitală în care trăim, tot mai mulți oameni folosesc gadget-urile pentru a-și comunica planurile, deciziile, gândurile sau sentimentele, totul în detrimentul scrisului de mână. Cu toate acestea, scrisul de mână, odată ridicat la rang de artă, are și astăzi beneficii importante pentru noi și în acest articol ți le prezentăm pe cele mai importante dintre acestea.
1. Ne ajuta să ne vindecăm “rănile”
În 1986, profesorul de psihologie James Pennebaker a descoperit ceva uimitor, un lucru care avea să inspire o întreagă generație de cercetători să efectueze sute de studii. Pennebaker le-a cerut studenților săi să petreacă 15 minute scriind despre cea mai mare traumă a vieții lor sau, dacă nu au avut o astfel de traumă, să scrie despre cel mai dificil moment din viața lor. El le-a spus să scrie și cele mai profunde gânduri chiar dacă nu le-au împărtășit nimănui niciodată. Studenții au derulat acest proces timp de 4 zile. N-a fost ușor. Profesorul a povestit că în medie unul din 20 de studenți ajungea să plângă, dar când era întrebat dacă voia să continue, acesta răspundea întotdeauna afirmativ.
Apoi a monitorizat, timp de 6 luni, cât de des acești studenți au vizitat centrele de sănătate. În ziua în care a văzut rezultatele acestei monitorizări i-a spus unui prieten că a descoperit ceva extraordinar. În mod surprinzător, studenții care își mărturisiseră în scris sentimente secrete merseseră de mai puține ori la aceste centre de sănătate în lunile ulterioare “experimentului”.
Din acel moment, psihoneuroimunologia a explorat legătură dintre ceea ce acum poartă denumirea de “scriere expresivă” și funcționarea sistemului imunitar. Studiile efectuate au analizat efectul scrierii expresive asupra celor mai diverse afecțiuni medicale de la astm și până la migrene.
Unele concluzii sugerează că relatarea prin scris de mână a unui eveniment traumatic ajută la vindecarea mai rapidă a anumitor răni tocmai pentru că procesul de scriere are legătură mai puțin cu soluționarea problemelor din trecut și mai mult cu identificarea unei modalități prin care să ne “reglăm” emoțiile generate de acea traumă.
![](https://static.wixstatic.com/media/28f614_4c03405df621417a93ee306cae53dfaa~mv2.png/v1/fill/w_512,h_402,al_c,q_85,enc_avif,quality_auto/28f614_4c03405df621417a93ee306cae53dfaa~mv2.png)
Altele sunt de părere că stresul resimțit de oamenii care își confruntă traumele prin scris determină organismul să elibereze hormoni de stres cum este cortizolul care, pe termen scurt poate avea impact pozitiv asupra sistemului imunitar. Cert este că nu au putut fi stabilite cu exactitate mecanismele prin care mărturisirea prin scris a celor mai dureroase experiențe contribuie la vindecarea unor afecțiuni medicale. În schimb, impactul pozitiv pe care îl au scrisorile asupra stării emoționale și asupra conexiunii sufletești cu ceilalți este documentat și puternic susținut atât de cercetători, cât și de oameni care “practică” acest obicei.
2. Îmbunătățește capacitatea copiilor de a citi
Un studiu publicat în 2012 de Karin James de la „Universitatea din Indiana”, S.U.A, a arătat că preșcolarii care învață să scrie de mână recunosc mai ușor literele, un beneficiu care mai târziu le îmbunătățește capacitatea de a citi. Copiii care încep să scrie de mână de la 4-5 ani recunosc și înțeleg mai ușor simbolurile vizuale. Această înțelegere este posibilă datorită conexiunii care se creează, prin scrisul de mână, între sistemele vizuale și cele motorii aflate în creier. Cu alte cuvinte, putând recunoaște reprezentările grafice ale literelor, copiii reușesc nu doar să le scrie, ci și să le citească cu mai multă ușurință.
![](https://static.wixstatic.com/media/28f614_a3e37e854d794e0282fc4c576f095a6f~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/28f614_a3e37e854d794e0282fc4c576f095a6f~mv2.jpg)
3. Îi ajută pe cei afectați de dislexie
Deprinderea scrisului de mână îi ajută pe elevii afectați de dislexie, el îmbunătățind coordonarea ochi-mână, stimulând memoria și dezvoltarea creierului.
„Studii recente ne arată că atunci când sunt folosite mâinile, se creează o asociere mai puternică pentru învățare și memorare” spunea în 2016 Marilyn Zecher, specialist în lingvistică la Atlantic Seaboard Dyslexia Education Center.
Zecher a explicat că persoanele care suferă de dislexie au dificultăți în asocierea sunetelor și a combinațiilor de litere. Scrisul de mână este de ajutor mai ales cu literele ușor de confundat ca “b”, “d”, “p” și “q”. Dislexia este o afecțiune neurologică, de multe ori transmisă genetic, care nu are nimic de-a face cu inteligența. Se estimează că unul din zece oameni sunt afectați de această condiție, Albert Einstein fiind unul dintre dislexicii “celebri”.
![](https://static.wixstatic.com/media/28f614_1685498bac2d4e079b951db5e8e770f1~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/28f614_1685498bac2d4e079b951db5e8e770f1~mv2.jpg)
4. Îmbunătățește capacitatea de memorare
Un studiu din 2014 a demonstrat că studenții mai mari învață mai bine atunci când își scriu de mână notițele (cursurile) decât atunci când le notează pe un dispozitiv.
Studiul sugerează că notele scrise astfel îi stimulează pe studenți să reformuleze conținutul cursurilor (lecțiilor) la care participă. Acest proces îi determină să analizeze și să organizeze materialul predat, ceea ce le îmbunătățește gradul de înțelegere și capacitatea de memorare.
5. Îmbogățește vocabularul și felul în care ne exprimăm
Cei care aleg să scrie o scrisoare tratează acest proces cu atenție și, de ce nu, cu meticulozitate. Să luăm de exemplu un e-mail pentru serviciu. Cum îl scrii și cât timp îi aloci dacă vrei să îi mulțumești unui coleg pentru ajutorul acordat la derularea unui proiect? Nu mai mult de câteva minute, nu-i așa? Ce zici de un SMS pentru a reaminti foștilor colegi de facultate de o întâlnire programată în oraș? Tot câteva minute, zicem noi. Dar dacă ai scrie scrisori de mână pentru destinatarii de mai sus, cu siguranță te-ai gândi pe îndelete la ce să scrii, la cum să surprinzi mai bine esența a ceea ce vrei să transmiți și ai căuta cu mai multă răbdare cuvintele potrivite pentru a pune în practică toate cele de mai sus.
Dacă nu știi exact cum să fie scrisoarea ta, poți începe mai simplu, cu o felicitare sau cu o carte poștală pe care să o trimiți cuiva drag, indiferent de ocazie.
Dacă vrei ca surpriza să fie și mai plăcută, poți alege una dintre scrisorile noastre. Scrise cu toc, peniță și cerneală de caligrafie pe hârtie Rhodia sau pe bilețele din hârtie de calc arse pe margini, cu mesajul tău sau cu unul compus de noi, scrisorile se livrează în sticle și mini-borcane decorate cu materiale alese și cu muuuuult drag!
Poți găsi scrisorile noastre aici, aici și scriindu-ne la safiescrisori@gmail.com.
Comentarios