top of page

Pe ce au scris oamenii de-a lungul istoriei?

safiescrisori

Updated: Feb 12, 2022


În trecut oamenii au folosit cele mai diverse materiale pentru scris, de la argilă și piei de animale și până la lemn și papirus.

Caracteristicile fiecărui material confereau îi acestuia întrebuințări variate, unele dintre ele păstrate timp de secole.

Iată cele mai cunoscute materiale pe care au scris oamenii de-a lungul istoriei:

1. Lemnul

Acesta este unul dintre materialele timpurii folosite pentru scriere și inscripționare cu cerneală. Lemnul era folosit și ca tăbliță legată cu sfoară care se așeza în jurul gâtului mumiilor, indicând numele fiecăreia dintre acestea.

Lemnul servea și de caiet pentru exerciții de scriere. Pe tăblița de mai jos, vedem cum un școlar a copiat toate literele alfabetului. Pe partea frontală a tablei din lemn fiecare coloană conține o serie de silabe, inclusiv vocalele plasate între două consoane. Pe spatele tăbliței alfabetul este scris în 3 moduri diferite: de la alfa la omega, de la omega la alfa și apoi prin alternarea primei litere cu ultima.

Acest mod de scriere era metoda standard de învățare a alfabetului grecesc.



2. Ostraka

Ostraka sau cioburile ceramice sunt fragmente de ceramică antică pe care scrierea era fie zgâriată la suprafață, fie realizată cu cerneală. Aceste fragmente sunt des întâlnite în excavările arheologice și pentru că se găseau la tot pasul în lumea antică, reprezentau un material pentru scris mult mai ieftin decât papirusul.

Ostraka erau folosite de exemplu pe post de chitanțe, ca dovadă că cineva își achitase taxele. Ele se întrebuințau și în procesul cunoscut sub numele de “ostracizare” (derivat de la termenul “ostrakon”) prin care un oraș decidea în fiecare an o persoană care era exilată. Cetățenii orașului scriau un nume pe cioburi ceramice și persoana exilată era cea al cărei nume apărea cel mai des în votul cetățenilor.



3. Tăblițele din ceară

Tăblițele din ceară reprezentau un material unic pentru scris pentru că ele puteau fi șterse și refolosite cu ușurință. Acestea erau create prin turnarea unui strat subțire de ceară pe o bucată dreaptă din lemn. Bucata din lemn avea de obicei marginile ridicate pentru a putea fi închisă fără a deteriora conținutul din ceară.

Foarte populare în școlile din Grecia, ele erau folosite și pentru documente oficiale cum ar fi certificatele de naștere, ca exemplul de mai jos.



4. Bambusul și mătasea

În China, până la finalul Dinastiei Zhou (256 i.Hr.), scrierea se făcea cu un stilou din bambus cu cerneală obținută din cenușă sau din negru de fum pe fâșii de bambus sau de lemn. Lemnul era folosit în special pentru mesajele scurte, în timp ce mesajele mai lungi și cărțile se scriau pe bambus. Acesta era tăiat în fâșii lungi de 23 de centimetri și suficient de late pentru a găzdui o singură coloană de cuvinte. Fâșiile din bambus erau rezistente și de aceea puteau fi perforate la unul dintre capete și înșirate fie pe corzi din mătase, fie pe curele din piele pentru a crea astfel cărți. După o perioadă, cuvântul din alfabetul chinez care denumea materialele de scris “bambus și lemn” a devenit “bambus și mătase”, această modificare marcând începutul folosirii mătăsii și ca material pentru scriere. Dar mătasea era prea scumpă, așa că doar cei foarte înstăriți își permiteau să o folosească pentru scriere.


5. Hârtia

Tot China este țara de origine și a hârtiei. Aceasta a fost inventată la începutul secolului al II-lea d.Hr. Din China, hârtia a călătorit spre vest în secolul al VIII-lea până a ajuns la arabi, care au răspândit utilizarea ei prin cuceririle făcute în Europa.

Foile de hârtie erau deseori legate între ele așa cum sunt cărțile moderne. Istoria a păstrat exemple de scrieri coptice (care reprezintă ultima etapă a vechii scrieri egiptene), realizate pe o singură față a foii de hârtie, dar și exemple de scrieri evreiești, care se realizau pe mai multe pagini odată.



6. Pergamentul

Un tip de piele special tratată ca să fie moale și durabilă, pergamentul a reprezentat un material foarte bun pentru scriere. Pergamentele de calitate superioară sunt numite uneori și “vellum” (obținute din piele de vițel). Pergamentul a început să fie folosit ca material pentru scris încă din epoca Ptolemeică (305-30 i.Hr., perioada dinastiei cu același nume). El era preferat în locul papirusului în zonele nordice unde clima nu era potrivită pentru papirus, precum și în regiunile din Orientul Apropiat. Începând cu secolul al III-lea d.Hr, pergamentul a câștigat teren pentru că putea fi produs oriunde, în timp ce rolele de papirus puteau fi obținute doar în zonele din Egipt unde creștea planta Cyperus papyrus. Cam în aceeași perioadă, rolele au început să fie înlocuite de codex-uri. Într-un codex, mai multe pagini de pergament sau de papirus sunt legate laolaltă, cam în același fel în care sunt legate cărțile din ziua de azi.




7. Papirusul

Papirusul este cel mai des folosit material pentru scris din istorie, el servind la redactarea documentelor publice, a scrisorilor personale, precum și a textelor literare și non-literare. Pentru că era scump, în Egiptul antic papirusul era uneori reciclat și reutilizat. Multe papirusuri erau scrise pe ambele părți și uneori erau folosite la învelirea mumiilor – o întreagă arhivă de texte pe papirus a fost descoperită în situl Tebtunis ca învelitoare pentru crocodilii mumuficați.

În ciuda părerii generale, papirusul antic era destul de robust și foarte flexibil. Faptul că texte vechi de mii de ani există și astăzi reprezintă o dovadă a rezistenței acestuia. Cu toate acestea, când papirusurile sunt scoase din deșert, noul climat poate fi în detrimentul conservării lor.



Acestea sunt cele mai cunoscute și interesante materiale folosite de omenire pentru scriere.

Astăzi există mai multe tipuri de hârtie pe care poți scrie (hârtie obișnuită, hârtie de calc, etc.). O scrisoare scrisă cu mâna ta și oferită cuiva drag poate crea emoție și bucurie. Tot ce ai nevoie este puțin timp, un pic de inspirație și mai ales, cuvinte venite din inimă!

Dacă vrei ca surpriza să fie și mai deosebită, lasă-ne un mesaj și noi îți creăm o scrisoare personalizată în sticlă sau în mini-borcan, decorate cu grijă și mult drag! Găsești colecția noastră de scrisori scrise cu toc, peniță și cerneală de caligrafie aici, aici și scriindu-ne la safiescrisori@gmail.com.

Să fie scrisori!

Recent Posts

See All

Comentários


Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

Acest site este proprietatea Să fie scrisori și este protejat de legea Dreptului de Autor . Orice preluare a conținutului se poate face în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și cu link către acest site.

bottom of page