![](https://static.wixstatic.com/media/28f614_51397a3fdc324099a8bdf18183756bb7~mv2.jpg/v1/fill/w_864,h_480,al_c,q_85,enc_avif,quality_auto/28f614_51397a3fdc324099a8bdf18183756bb7~mv2.jpg)
Astăzi dispunem de dispozitive care scriu în locul nostru, însă în istoria umanității scrisul a fost timp de mai multe milenii un proces eminamente manual.
Iată 5 lucruri fascinante despre scrisul de mână:
1. Primul sistem de scriere a fost minuscul
Cuneiformele, sistemul de scriere care a apărut în Mesopotamia (sudul Irakului de astăzi) în urmă cu circa 6.000 de ani, erau de obicei gravate în tăblițe din lut nu mai mari de câțiva centimetri. Lutul, în comparație cu pergamentul de exemplu, păstra scrisul în condiții bune mai mult timp.
2. În timpul Evului Mediu, scrisul era diferit în funcție de zonă
După căderea Imperiului Roman, au apărut tipuri de scris diferite la nivel regional pe măsură ce scribii (experți în redactarea și citirea textelor) modificau și înfrumusețau sistemele de scris existente pentru a-și crea propriile stiluri. Acest lucru făcea însă citirea cărților dificilă pentru cei care nu erau instruiți în stilul în care erau scrise. Toate cărțile erau scrise în latină, însă literele erau atât de diferite încât nici cărturarii nu reușeau să citească scrisul din alte regiuni.
3. Carol cel Mare a contribuit la uniformizarea scrisului
Împăratul Carol cel Mare, în mare măsură analfabet, a decretat în secolul al IX-lea ca același tip de scris să fie folosit pe întreg teritoriul Sfântului Imperiu Roman, o zonă care cuprindea majoritatea Europei de Vest.
Cunoscut sub numele de „minusculul carolingian”, acest tip de scris a dominat Franța, Germania, nordul Italiei și Anglia până în secolul al XI-lea. Scrierea gotică, asociată cu timpurile medievale, reprezintă o derivare a stilului carolingian și a apărut în secolul al XII-lea. Ulterior, scrierea gotică a fost revitalizată în secolul al XV-lea și a devenit baza tipografiei occidentale.
4. Primele fonturi semănau cu literele scrisului de mână
Primele cărți tipărite au fost create să semene foarte mult cu manuscrisele acelor zile pentru că folosirea unor litere cu desgin nou ar fi debusolat lumea.
Gutenberg și echipa sa de meșteri au gravat manual, cu grijă, 290 de caractere de inspirație gotică pentru presa de tipar.
Presa putea să recreeze fiecare literă mică, fiecare literă mare și punctuația, astfel că scrisul semăna foarte bine cu cel realizat de scribi. În plus, primele litere ale fiecărei secțiuni din cărți erau de culoare roșie, asemeni stilului în care erau redactare manuscrisele.
5. Până în secolul al XVIII-lea, punctuația era rar folosită
Înainte de răspândirea alfabetizării, ortografia varia foarte mult de la persoană la persoană și nu exista nimic standardizat. Ortografia a devenit uniformă în timp, primele dicționare fiind publicate abia în secolul al XVII-lea. Însă abia în secolul al XVIII-lea au fost puse la punct standardele punctuației, care au început să fie folosite tot mai des.
Indiferent de tehnologiile folosite pentru redactarea textelor, scrisul de mână rămâne fundamentul civilizației și ne diferențiază unii de alții. Scrierea pe hârtie (și nu pe un gadget) a gândurilor, experiențelor, emoțiilor, planurilor noastre continuă să fie un proces personal, iar scrierea de mână a unei scrisori pentru cineva drag exprimă înainte de orice, prețuire.
Dacă vrei să trimiți o scrisoare, te ajutăm cu mesaj personalizat, livrat într-o sticlă sau într-un mini-borcan decorate manual, cu mult drag.
Găsești colecția noastră de scrisori aici, aici și scriindu-ne la safiescrisori@gmail.com.
Comments